JouwUnit is onderdeel van de Sociale Dienst Oost Achterhoek

dinsdag 04 mei 2021 07:13

Joelle Leussink uit Borculo heeft weer een nieuwe baan! “Soms is het makkelijker om de handdoek in de ring te gooien, maar geef vooral niet op!”


 

Leeftijd: 24 jaar

Woonplaats: Borculo

Opleiding: Onderwijsassistente (niet afgerond)

Gewerkt: Evenementen sector (seizoensgebonden) en in de horeca (barvrouw kegelbaan)

Gestopt vanwege: Door coronamaatregelen, beide werkplekken helaas gesloten.

 

Joëlle draagt speciaal voor dit verhaal op de foto een mooie bril, nu ze bij de optiekwinkel werkt. Gewoon omdat ze het leuk vindt, maar normaal draagt ze er geen.

       

Nieuwe baan. Gefeliciteerd! Waar werk je nu?
Joëlle: “Ik werk bij een optiekwinkel van Hans Anders (30 tot 38 uur). Ik heb nu al 2 cursussen afgerond en mag zelf de oogmetingen doen bij klanten. Heel bijzonder en interessant om te leren hoe het oog werkt en ook hoe ik de kennis kan gebruiken in de winkel. Ik vind het leuk dat ik, door het oogmeten en de juiste glazen aanmeten, onze klanten (vaak) mag helpen om weer beter te kunnen zien. En daarnaast kan ik ze ook helpen om een mooie bril uit te zoeken.”

 

Je moest helaas stoppen vanwege de coronacrisis en bent in de bijstand gekomen. Hoe heeft jouw klantmanager bij de SDOA je kunnen helpen?
“Ik heb veel contact gehad met mijn klantmanager Lisa, omdat ik niet precies wist wat ik wilde. Zij heeft samen met mij gekeken en vooral veel gepraat over wat ik graag zou willen in de toekomst. Ook heeft ze me in contact gebracht met iemand van Mijn school in Doetinchem. Ik wilde graag onderzoeken of ik weer zou kunnen beginnen met een opleiding. Vooral het persoonlijke contact vond ik heel fijn. Ze vroeg oprecht hoe alles ging en werd graag op de hoogte gehouden. Ook met vragen of advies mocht ik haar altijd bellen. Deze baan heb ik verder zelf via een vacature gevonden, maar ik heb zeker veel aan haar tips gehad.”

 

Klantmanagers hebben Joëlle begeleid. Ze kwam in 2019 via het Voormekaar team (gemeente Berkelland) bij de sociale dienst. Hoe ging dat? 
Lisa Lenselink: “Zowel Lonneke Moors als ik hebben vooral gebruik gemaakt van de kracht en de capaciteiten van Joëlle zelf. Wij zagen beiden dat zij veel in haar mars had, maar richting nodig had. Er is een periode intensieve begeleiding geboden door Lonneke, ITB`er. Toen de focus meer op werk en opleiding kwam te liggen, heb ik de ondersteuning overgenomen. Er is veel met Joëlle gepraat en een route uitgestippeld naar wat ze uiteindelijk zou willen en kunnen doen. Joëlle kon in eerste instantie door inzet van het traject ITB en een loonwaardemeting blijven werken bij ‘Unieke Uitjes’ en de Kegelbaan.

Helaas zijn beide banen door de corona gestopt. Omdat Joëlle haar opleidingswens wilde onderzoeken, heb ik haar in contact gebracht met ‘Mijn school’. Joëlle is niet gestart met een opleiding, omdat er wat anders op haar pad kwam. Door haar vertrouwen te geven en haar aan te moedigen, heeft zij uiteindelijk helemaal zelf gezorgd voor een baan, met interne opleidingsmogelijkheden, bij Hans Anders! Hier werkt zij nu zelfstandig, zonder verdere ondersteuning van de SDOA.”

 

Joëlle, jij hebt een belangrijk begeleidingstraject voor jouw ontwikkeling doorlopen. En uiteindelijk werk gevonden. Wat is jouw tip voor andere werkzoekenden?
“Vooral niet opgeven! Soms is het makkelijker om op zo'n moment maar de handdoek in de ring te gooien. Ik heb een moeilijk jaar achter de rug, maar daarvoor was het ook niet erg gemakkelijk. Nu ik weer aan het werk ben én vastigheid heb, heb ik veel meer rust. Ik kan rondkomen van mijn salaris, heb een eigen appartement en kan daarnaast nog leuke dingen doen. Ik heb het erg naar mijn zin op het werk. Ik heb nu zeker mijn plekje gevonden, ook al was het even niet makkelijk. Maar met deze fijne, persoonlijke en oprecht geïnteresseerde hulp heb ik toch door kunnen zetten! En ik heb ook geleerd dat het zeker niet erg is om hulp te vragen.”