JouwUnit is onderdeel van de Sociale Dienst Oost Achterhoek

woensdag 06 jan 2021 08:40

Mohammad Wael Zahweh (27) over het vinden van een baan: “Stop even met wat jij doet en denk even na over jouw toekomst”


Ieder mens kan door omstandigheden als ziekte, scheiding, ontslag of verhuizing uit het buitenland in de problemen raken. Dan kun je voor bijstand aankloppen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Onder het motto: ‘Iedereen doet mee, niemand aan de kant’, zetten de SDOA, Jouw Unit (voor jongeren tot 27 jaar) en het Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA) zich dagelijks in om klanten van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan studie, werk of een zinvolle dagbesteding te helpen.

 

In deze serie laten we onze ex-klanten aan het woord over het vinden van een nieuwe baan. Ook hebben we een korte reactie van hun klantmanager gevraagd. Aan het woord is de 27-jarige Mohammad Wael Zahweh, nu uit Doetinchem, maar woonde eerder in Groenlo, het werkgebied van de SDOA. Hij wil zijn verhaal wel met ons delen.

 

Als middelste kind uit een Syrisch gezin (3 zoons in de leeftijd van 16, 27 en 30)   ontvlucht hij in 2018 de oorlogssituatie uit Damascus. Mohammad komt uiteindelijk in Nederland terecht en doorloopt hier de gebruikelijke procedure voor vluchtelingen. Hij krijgt de vluchtelingenstatus en mag blijven. Vanuit het AZC in Arnhem, waar hij verblijft en begeleid wordt door vluchtelingewerk, mag de jonge statushouder in november 2018 verhuizen naar een woning Groenlo.

Nieuwe stad, nieuw leven. Mohammad meldt zich bij Jouw Unit voor een inkomen en werk. Hij heeft goed in de gaten dat hij eerst de Nederlandse taal goed onder de knie moet krijgen om verder te komen. Dus, volgt hij 9 maanden lang eerst een intensieve cursus Nederlands bij Saxion in Enschede. Hij leert snel en pikt de taal goed op.

 

Liefde voor elektrotechniek

Via Jouw Unit (SDOA) gaat hij eerst werkervaring opdoen bij Holland Pharma in Borculo, als magazijnmedewerker. In Damascus was hij elektromonteur. Maar Mohammad weet dat hij in Nederland zijn carrière weer opnieuw moet opbouwen. Zijn liefde voor elektrotechniek blijft lokken. Hij besluit zijn gevoel te volgen en begint met de opleiding elektrotechniek (op niveau 2), bij het ROC in Almelo. Via werkleider Léon ten Have van WSPA wordt hij voorgesteld aan Alferink Installatietechniek in Groenlo. Leren en werken tegelijk. Hij kan gelijk aan de slag.


 Gefeliciteerd! Ben je blij met je opleiding en werk?

“Ja, zeker! Dit bedrijf past perfect bij mij en mijn wensen. Ik ben nu hulpmonteur en kan onder begeleiding werken. En ik doe nu elektrotechniek mbo-niveau 3. Over één jaar hoop ik mijn diploma te halen en hier straks zelfstandig te werken. Hier bij Alferink begrijpen ze mij en mijn situatie heel goed. Ze hebben me best veel geholpen. Ik heb een goede begeleider en als ik ergens tegenaan loop, is er altijd iemand die mij helpt. Er zijn niet genoeg woorden om mijn gevoel van dankbaarheid te beschreven. Ook mij klantmanager Lisa heeft mij veel geholpen, onder andere ook met allerlei met sollicitaties”. 

 

Klantmanager Lisa Lenselink kent Mohammad goed en heeft hem mogen begeleiden. Wat heb jij voor hem kunnen doen?

“We hebben eerst gesprekken gevoerd om samen toekomstgericht de stip op de horizon te bepalen. Zaken als: wat wil je doen? En hoe ga je dat bereiken? Hem zelf laten onderzoeken wat hij wil, wat een passende manier is om daar te komen.

Vervolgens hebben we samen bekeken welke acties er uitgezet moeten worden, bijvoorbeeld, samen de motivatiebrieven doornemen die hij had geschreven. Verder heb ik ook samenwerking gezocht met verschillende partijen die ook kunnen helpen, bijvoorbeeld de collega’s van het WSPA.

Mohammad zelf was al super gemotiveerd, positief en open in zijn communicatie. Hij heeft een grote interne motivatie en was proactief. Daarnaast zag ik ook iemand die voor zichzelf weet op te komen. Hij komt er wel.”

 

Mohammad, heb je nog tips voor andere jongeren die in de uitkering zitten?

Stop even met wat jij doet en denk even na over jouw toekomst! Kijk, ik ben hiernaar toegekomen. Als statushouder ben ik hier nu veilig en vrij en kan kiezen wat ik doe. Ik ben hier niet op vakantie. Als je op het Loopbaanplein komt, dan is daar een wand met vacatures en er is een contactpersoon die je kan helpen. Kies de vacature die bij je past en ga aan de slag. Je moet eerst klein beginnen en dan steeds meer omhoog werken. Thuis zitten, op de bank, dat is niets voor mij. Wel een doel hebben en werken aan mijn toekomst. Dat is voor mij: werk, dak boven mijn hoofd en later een auto”.