JouwUnit is onderdeel van de Sociale Dienst Oost Achterhoek

woensdag 18 sep 2019 15:10

Sandra (27) is weer lekker aan het werk


“Via de SDOA kon ik eerst werkervaring opdoen bij een paar werkgevers in de regio.”

Ieder mens kan door omstandigheden als ziekte, scheiding, ontslag of verhuizing uit het buitenland in de problemen raken. Dan kun je voor bijstand aankloppen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Onder het motto: ‘Iedereen doet mee, niemand aan de kant’, zetten de SDOA, Jouw Unit (voor jongeren tot 27 jaar) en het Werkgeversservicepunt Oost Achterhoek (WSPA) zich dagelijks in om klanten van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk aan werk of een zinvolle dagbesteding te helpen.

In deze serie laten we onze klanten aan het woord, die weer een baan hebben of teruggekeerd zijn naar school. Hoe vonden ze hun weg naar de bijstand? En hoe kwamen ze er uit? Hun verhalen willen ze met ons delen, maar sommigen schamen zich hiervoor. Ze willen liever anoniem blijven.

Als eerste vertelt Sandra uit Winterswijk haar verhaal.  

Leeftijd: 27 jaar

Woonplaats: Winterswijk

Functie: Administratief medewerker/receptioniste, sinds 1 mei 2019

Opleidingen: Toerisme (TIO in Hengelo), Design en Styling (AOC en medewerker Maatschappelijk zorg (BBL, bij de Graafschap College).

Hoe ben je in een uitkeringssituatie terecht gekomen?

“Ik werd ziek. Daarvoor was ik gewoon aan het werk. Ik had wissende diensten en dat ging op een gegeven moment niet meer. Ik heb in mijn leven altijd al te kampen met overmatige vermoeidheid. En nu weet ik dat ik fybromyalgie heb. En dat gaat ook gepaard met andere klachten. Daardoor werd ik in mijn oude baan beperkt in mijn energie.”

Waar heb je gewerkt?

“Ik ging 1 dag in de week naar school en werkte 4 dagen in de week bij Stichting Estinea. Een instelling voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Daarna heb ik in Duitsland op een woongroep gewerkt. Ook hier was het met mensen die hulp en begeleiding nodig hebben.”

Hoe kom je aan deze baan?

“Via de SDOA heb ik eerst werkervaring opgedaan bij een paar werkgevers in de regio. Zo mocht ik een paar maanden als taalmaatje in Groenlo aan de slag en dat vond ik leuk. Dit deed ik 1x in de week. Daarna heb ik als administratieve kracht gewerkt bij de Museumfabriek in Winterswijk. En het leuke is dat ik daardoor ook mijn vriend heb leren kennen. Nu wonen we samen”.

Wat heb je daarvoor moeten doen?

“Ik mag van geluk spreken dat mijn klantmanager Norbert Kamperman van Jouw Unit mij goed heeft begeleid. Hij heeft mij geholpen om passend werk te vinden. Dat gaf mij zoveel rust, want ik hoefde niet zelf de werkgever uit te leggen wat ik heb. Ik ben verlegen en onzeker over mijzelf.”

Hoe hebben jij en je klantmanager dat aangepakt?

“We hebben eerst goed uitgezocht wat mijn interesses zijn en wat voor banen voor mij geschikt zouden kunnen zijn. Norbert is heel begripvol geweest. Gaf me de tijd en ruimte die ik nodig had. En nu zit ik hier en vind het harstikke leuk. Ik werk nog niet helemaal 100 procent, maar dat komt wel.”

Wat zou jij andere jongeren, die in de uitkering zitten en aan het werk willen, adviseren?

“Ik zou die jongeren willen zeggen dat ze open en transparant moeten zijn naar hun klantmanager. Die kan dan rekening houden met de zaken waar je tegenaan loopt of je verder helpen. Hou je klantmanager op de hoogte en betrek hem of haar bij jouw situatie. Geef aan wat je behoeftes zijn. En…heel belangrijk: geef de moed niet op, want er is altijd wel een plekje waar jij terecht kunt.”